Wednesday, March 31, 2010

Blue Lagoon


Salam mi amigo (my friends dalam Spanish),

Aku ada crita mok share ngan kitak urang semua. Adalah crita pasal Movie lama tok. Tajuk nya BLUE LAGOON. Pelakon crita tok Brooke Shields & Christopher Atkins. Malaz mok crita panjang gilak ku, lak ku pendekkan lah. Kisah 2miak kechik tersadai kat pulau tropika. Lama2 dah dara bujang, hero & heroine tok jadi lah sepasang burung merpati. Biasalah mun time bergerek ada naik turun hubungan sidak dua kedak ombak terhempas kat pantai. Ooopps...ada jua babak2 best (PANAZ....paham2 ja lah). Udah ya tek, si heroine ngadung & beranak lah tek anak laki. Ya ja crita nya. Pelik jua kenak aku crita movie tok kat dlm blog aku....Hehehe...mok tau, nangga gambar Movie tok lok.....

Part sebelum dot dot dot......

Sambung crita ku tek. Pagi tadik, lecturer ku ngajar pasal cara2 biji benih dipindahkan lah. Lak tek ya buka slide gambar berries warna merah. Nya crita mun makan buah tok, mun dikunyah akan jadi racun & boleh bunuh si pemakan nya. Alu lah tek ya kaitan ngan MOVIE Blue Lagoon tok. Nya crita ujung crita ya, yang si hero & heroine mok embak anak laki sidak 2 balik ke CIVILIZATION lah. Masa dalam boat ya, anak laki sidak termakan lah biji ya alu lah tek rebah ke bumi. Mak bapa miak yok sedih nangga anak sidak dah sik bernyawa, alu lah makan buah merah ya jua trus lah melayang lah nyawa sidak 2. Pas 2jam miak kechik ya bangun & alu nangga mak bapa nya sik bernyawa. Apa kenak miak kechik ya agi idup??? Pelik jua....Lecturer ku crita, mun sik dikunyah, biji ya sik akan bunuh si pemakan sbb yang beracun adalah isi dalam biji buah berries ya. Jadi miak kechik nya sik kunyah lah sebab gigi sik kuat ba. Nya telan aja. Tapi mak bapa miak nya kunyah.

Ish tragik jua crita tok. Tapi sik perlu sedih lah...Ya crita ja ba. Pelakon ikut script. Tapi ada pengajaran lah, yelah mun mok pandai pergi lah ke sekolah. Iboh ponteng masuk class. Tapi watak tok sik gi skolah, boleh lah dimaafkan. Mun sidak2 masuk class lecturer ku kan sidak tau yang anak sidak masih OK. Sigik gi kenak mok bunuh dirik. Mun dah anak mau gi, biarkan. Cuba gi baru.......

Lupa, ada sambungan crita tok BLUE LAGOON 2...time miak kechik ya dah besar panjang...Sapa pelakon movie baru tok oh????

p/s: Crita tok sik dimain kat Malaysia sebab banyak adengan PANAZ yang boleh polah sapa yang melihat nya PANAZ jua....

Tuesday, March 30, 2010

Apa ku polah petang tadik (Bird Skinning)

Jadi ornithologist tok bukan setakat tau nangga burung ja. Ada benda lain gi yang perlu dibelajar. Petang tok tadik, aku tengah practice polah skinning. Agak leceh jua kerja polah skinning tok. Aku ambik 3jam mok polah. Biasalah mun agi kekok polah MASTERPIECE tok. Mun dah terer tek kedak Donna (curator LSU Museum) 1jam jah dah siap. Gambar2 dibah tok antara langkah2 macam ne mok polah skinning.

Alat2 yang ku pakei polah skinning..kedak alat2 bedah ja tok!!

Burung yang dah mati. Tisu dimasukkan dalam mulut sak aik dari mulut sik kluar basahkan bulu burung tok.

Maklumat ciri2 badan burung tok mesti ditulis dalam buku Catalog

Part paling best. Pisahkan kulit dari badan. Yang putih2 ya tepung jagung kasar. Fungsi pakei keringkan darah.

Isi dah kluar diganti ngan kapas. Pas ya belahan tengah ya dijait balit. Kedak polah bantal guling ba.

Pas dijait, bulu2 burung diatur sak kemas sebelum dibalut ngan kapas.

Dah siap dah burung aku. Kacak sik!!! Auks kacak, nang ku vangga sevangga nya....

Sebulan lebih gi mok training skinning tok. Ka ya polah gi skinning mun kat Sabah kelak. Oceh ku mesti target polah dalam 1jam. Sokong ku geng...Yoshhhhhhhhhhh


Saturday, March 27, 2010

Makan 2- Crawfish Party

Ola mi amigo,

Ah kepak benar, baru balik dari party kat umah kawan...tapi mun dah bab berbloging tok pandai jua ada semangat...Hari tok 27th March, kawan graduate si James polah party crawfish kat umah. Perjalanan gi ke rumah ya lebih kurang kedak dari Batu 3 ke Unimas lah (hairan jua ngan om puteh tok nyewa rumah jau gilak dari University).

Nak tau kedak ni rupa crawfish?? Rupa ya kedak lobster jua lah tapi jenis kechik pun. Kat Amerika ja ada 20 species mun sik silap ku lah. Tapi mun crawfish Louisiana, nang paling glamor lah kat USA tok. Mun mok tau lebih lanjut gi carik ja kat wikipedia (source: http://en.wikipedia.org/wiki/Crayfish).

Crawfish sebelum direbus....(Ada nangga muka sedih crawfish tok?)

Macam ne masak Boiling Crawfish tok? Alu tek James dengan muka vangga ya padah ngan ku...

James : Senang ja ba..Pakai ja rempah SLAP YA MAMA....
Den : Aik!!! Kenak nama ya kedak ya...mun ku makan sup crawfish ya ada kelak ku balik Kuching, abis muka mak aku digasak aku.....ish, sik best eh...
James : Sik ada lah...ya nama aja ba. Mun nang benar tek, ni ada rempah tok dijual kat kedei. Mun dijual gerenti nama ditukar nak...
Den : Auks lah..Macam ne masak tek?
James : Mula2 rempah tadi ya dimasuk dlm aik. Biar mendidih. Dah ya tek engkah mushroom, potato, lemon pakai molah sup ya sedap. Garam iboh lupa engkah. Crawfish ya diengkah dlm baldi, meri garam dolok. Udah ya baru engkah aik dlm baldi ya. Mun ada yang dah kantoi ya, buang aja. Mun makan crawfish dah mati, kelak sakit perut.
Den : Udah tek
James : Crawfish ya dimasukkan ke dalam rebusan tadik ya. Masak sampai merah lah crawfish ya..
Den : Oh kedak ya...nampak nyaman ja
James : Nang nyaman pun....

Rempah utama...SLAP YA MAMA SEAFOOD BOIL...Cajun style

Bahan tambahan, kentang & jagung. Mushroom pun boleh tapi sarung tangan ya sik boleh...

2 guni crawfish segar

Crawfish ya dah mati akan dibuang....

Sup Boiling Crawfish...yang kuning ya buah lemon lah..


video



Boiling Crawfish dlm periuk khas

Udah masak tek...alu lah Si James engkah crawfishes ya atas meja. Apa gi, berebut lah makan kami semua tek.

Ku tengah mengopek crawfish. Nangga geng2 ku semua sik duli ngan urang ramai...Nang melayan dirik makan crawfish

Mun mok makan pun ada cara. Mula2 kopek bala, eh salah pala lah, bukan KELAPA kedak Marsha sebut owh. Otak crawfish boleh dimakan, kedak makan otak udang biasa ba. Udah ya tek, bahagian ujung pala & badan dibuang sikit kulit. Ujung ekor pun dibuang. Pas ya narik ja isi crawfish dari bahagian depan ya tek. Masuk ja dalam mulut, nang melatop sampai menjilat jari. Mun kitak imagine, ada meleleh aik liur kitak. Iboh jeles ah...hehehehe.

Tengah menikmati crawfish, kami semua dihiburkan oleh geng2 James. Sidak mainkan lagu old country music. Sakai lah sik pernah nangga life tek, alu duduk2 dekat ngan sidak. Skali petik guitar ja sidak, nang dari mula sampai akhir aku terhibur ngan sidak group musician tok...Tok aku add in video. Harap kitak semua terhibur lah tek!!!

video

Makan2 crawfish tek, sik sedar dunia sampai perut ku sakit. Penuh gilak ba!!! Ya sapa nyuruh rangkak gilak makan. Mentang2 first time makan, alu lah tek mok makan sampai perut penuh. Terbaring2 lah aku 1jam nunggu crawfish abis digest dalam perut aku. Udah OK sikit, alu reject sik mok makan kali ke3. Dah sik larat mok nambah gi...Huhuhuhu (nang mok nambah pun, tapi yelah kelak perut sakit. Mun dah sik sakit alu lah buncit tek. Mun kedak ya, alu lah sik dapad mok berbikini summer tok kelak...Sabar ja ku eh!!!!). Ku kat umah James ya adalah 6jam. Malam ya jua acara BON FIRE...Ada geng tek embak marshmallow. Geng2 ku tek ngembak ku panggang marshmallow lah. Nang sakai jua, alu mok cuba. Sidak pun marshmallow OK ja, aku pun hangus terbakar..Yelah, ya nama 1st time polah aktiviti kedak ya. Tapi at least aku mauk cuba ba. Mun dah kat tempat urang tok, apa sidak polah, ikut aja. Tapi beringat jua lah, mun dah tau benda salah, iboh diikut jua....

Ya ja crita ku..Mun ada crita baru, ada ku update blog aku tok..Rajin2 ja kitak semua buka auks...Adoi mok gi tandas, meragam dah perut ku sebab makan crawfish banyak gilak...Huhuhu



BUENO!!!

Wednesday, March 24, 2010

Pub kat Baton Rouge....

Ola ngan kitak semua,

Lambat mok update blog kamek...Busy memanjang ngan kerja2 skolah ku (dah tua2 agi mok gi class...terpikir macam ne sidak cikgu-cikge tua yg ngambik degree kat Unimas dolok....baru paham macam ni rasa study ngan miak muda...nasib aku sik nampak tua sbb ku CUTE!!!! Muji kedirik agi aku tok..hehehehe)

Bulan March macam2 perkara terjadi...2minggu lepas ari St Patrick's Day di Baton Rouge...atau paling tepat ari orang mabuk lah....patut nya semua urang berpuasa tapi Pak Paderi madah boleh batal puasa lah tek pakei mok enjoy sakan...Hari ya jua 1st time ku gi CLUBBING (sik lah sampai mok mabuk aku gi clubbing...just mok kluar peluh menari lah) di USA....apa macam Pub buka dari pukul 12pm sampai lah 2am....nang hebat lah sidak urang sitok berpesta.....Sebelum ya tek, nang gi nangga perarakan lah kat kawasan perumahan tok...Nang best eh sebab dapad manik2 banyak...Banyak lah manik yang ku dapad tapi yang paling best ku dapad patung BADAK SUMBU Hijau....ada jua geng patung kucing aku..Hehehehe!!! Ka ya baru gi Chelsea (Pub paling glamor kat Baton Rouge). Pub Chelsea (Bukan England Football Club) tok letak nya di bawah Highway (kedak Simpang Tiga lah). Bukan Chelsea ja kat sia tapi ada gi pub2 lain lah.....Sampai ja kat tempat ya, nang banyak urang (kalah pub2 pun Kuching)...Botol beer pelbagai jenama semua berterabur atas jalan raya....Masuk ja dlm Chelsea, nang full pack ngan urang, sik kira tua muda. Pasal undang2 masuk pub sitok, mesti umur 21taun ke atas...Bukan 18taun ke atas kedak Malaysia lah. Sapa yang umur bawah 21taun, mun Pak Polis (polis sitok nang2 cute eh!!!) jumpa miak ya minum, minta maaflah trus masuk lokap...Ku madah lah strict gi undang2 sitok dari Malaysia......

Kereta berhias.....

Parti atas kreta berhias...

Geng2 aku masa ari parade

Chelsea Pub kat Baton Rouge...

Yalah kamek ngan geng2 lain berparti lah lebih kurang 3jam kedak ya...pas ya lapar gilak makan sandwich kat kedei dekat pub ya.....Sambung gi waktu malam, berparti kat rumah kawan Latino ku...Party kechik ajalah.....Saja mok buang tension ba!!!

Walaupun aku tok stress belajar tapi hidup mesti mok happening jua...sik best duduk termenung mengadap buku ja tiap2 ari....ada kelak otak ku melatup!!!

Salam dari Baton Rouge, USA