Saturday, March 27, 2010

Makan 2- Crawfish Party

Ola mi amigo,

Ah kepak benar, baru balik dari party kat umah kawan...tapi mun dah bab berbloging tok pandai jua ada semangat...Hari tok 27th March, kawan graduate si James polah party crawfish kat umah. Perjalanan gi ke rumah ya lebih kurang kedak dari Batu 3 ke Unimas lah (hairan jua ngan om puteh tok nyewa rumah jau gilak dari University).

Nak tau kedak ni rupa crawfish?? Rupa ya kedak lobster jua lah tapi jenis kechik pun. Kat Amerika ja ada 20 species mun sik silap ku lah. Tapi mun crawfish Louisiana, nang paling glamor lah kat USA tok. Mun mok tau lebih lanjut gi carik ja kat wikipedia (source: http://en.wikipedia.org/wiki/Crayfish).

Crawfish sebelum direbus....(Ada nangga muka sedih crawfish tok?)

Macam ne masak Boiling Crawfish tok? Alu tek James dengan muka vangga ya padah ngan ku...

James : Senang ja ba..Pakai ja rempah SLAP YA MAMA....
Den : Aik!!! Kenak nama ya kedak ya...mun ku makan sup crawfish ya ada kelak ku balik Kuching, abis muka mak aku digasak aku.....ish, sik best eh...
James : Sik ada lah...ya nama aja ba. Mun nang benar tek, ni ada rempah tok dijual kat kedei. Mun dijual gerenti nama ditukar nak...
Den : Auks lah..Macam ne masak tek?
James : Mula2 rempah tadi ya dimasuk dlm aik. Biar mendidih. Dah ya tek engkah mushroom, potato, lemon pakai molah sup ya sedap. Garam iboh lupa engkah. Crawfish ya diengkah dlm baldi, meri garam dolok. Udah ya baru engkah aik dlm baldi ya. Mun ada yang dah kantoi ya, buang aja. Mun makan crawfish dah mati, kelak sakit perut.
Den : Udah tek
James : Crawfish ya dimasukkan ke dalam rebusan tadik ya. Masak sampai merah lah crawfish ya..
Den : Oh kedak ya...nampak nyaman ja
James : Nang nyaman pun....

Rempah utama...SLAP YA MAMA SEAFOOD BOIL...Cajun style

Bahan tambahan, kentang & jagung. Mushroom pun boleh tapi sarung tangan ya sik boleh...

2 guni crawfish segar

Crawfish ya dah mati akan dibuang....

Sup Boiling Crawfish...yang kuning ya buah lemon lah..


video



Boiling Crawfish dlm periuk khas

Udah masak tek...alu lah Si James engkah crawfishes ya atas meja. Apa gi, berebut lah makan kami semua tek.

Ku tengah mengopek crawfish. Nangga geng2 ku semua sik duli ngan urang ramai...Nang melayan dirik makan crawfish

Mun mok makan pun ada cara. Mula2 kopek bala, eh salah pala lah, bukan KELAPA kedak Marsha sebut owh. Otak crawfish boleh dimakan, kedak makan otak udang biasa ba. Udah ya tek, bahagian ujung pala & badan dibuang sikit kulit. Ujung ekor pun dibuang. Pas ya narik ja isi crawfish dari bahagian depan ya tek. Masuk ja dalam mulut, nang melatop sampai menjilat jari. Mun kitak imagine, ada meleleh aik liur kitak. Iboh jeles ah...hehehehe.

Tengah menikmati crawfish, kami semua dihiburkan oleh geng2 James. Sidak mainkan lagu old country music. Sakai lah sik pernah nangga life tek, alu duduk2 dekat ngan sidak. Skali petik guitar ja sidak, nang dari mula sampai akhir aku terhibur ngan sidak group musician tok...Tok aku add in video. Harap kitak semua terhibur lah tek!!!

video

Makan2 crawfish tek, sik sedar dunia sampai perut ku sakit. Penuh gilak ba!!! Ya sapa nyuruh rangkak gilak makan. Mentang2 first time makan, alu lah tek mok makan sampai perut penuh. Terbaring2 lah aku 1jam nunggu crawfish abis digest dalam perut aku. Udah OK sikit, alu reject sik mok makan kali ke3. Dah sik larat mok nambah gi...Huhuhuhu (nang mok nambah pun, tapi yelah kelak perut sakit. Mun dah sik sakit alu lah buncit tek. Mun kedak ya, alu lah sik dapad mok berbikini summer tok kelak...Sabar ja ku eh!!!!). Ku kat umah James ya adalah 6jam. Malam ya jua acara BON FIRE...Ada geng tek embak marshmallow. Geng2 ku tek ngembak ku panggang marshmallow lah. Nang sakai jua, alu mok cuba. Sidak pun marshmallow OK ja, aku pun hangus terbakar..Yelah, ya nama 1st time polah aktiviti kedak ya. Tapi at least aku mauk cuba ba. Mun dah kat tempat urang tok, apa sidak polah, ikut aja. Tapi beringat jua lah, mun dah tau benda salah, iboh diikut jua....

Ya ja crita ku..Mun ada crita baru, ada ku update blog aku tok..Rajin2 ja kitak semua buka auks...Adoi mok gi tandas, meragam dah perut ku sebab makan crawfish banyak gilak...Huhuhu



BUENO!!!

5 comments:

gus said...

Gila babi banyak crayfish!

Babi pun sik banyak ya..

Jeles nak mampos aku okeh...

I'm speechless!

Globalized Dayung said...

Hahaha..Gus babi pun banyak kat sitok...tapi selalu ada bukan kedak crawfish ikut musim pun...Time spring aja binatang tok kluar. Mun musim lain, semua gi mengembara carik lovers pakai beranak musim luruh kelak....

Anonymous said...

Wow... your site is so useful. I just wanted to know how do you monetize it? Can you give me a few advices? For example, I use http://www.bigextracash.com/aft/2e7bfeb6.html

I'm earning about $1500 per month at he moment. What will you recommend?

Globalized Dayung said...

Anonymous,

Well depend on your location. Each country has their own group who generated money & send through your account. However, it depends also on the type of your blog. I'm from Malaysia, and mostly they will add nuffnag (Malaysia & Singapore) to generate money in their account through blogging. Well I guess you have a big cash inside your account now. Maintain it & of course you must be hardworking to create good & creative posts in your blog & of course you need make yourself active & give comments to other bloggers....

Good luck,
Globalized Dayung

Anonymous said...

amazing... I can't stop reading your blog, there is huge amount of interesting information... I'll go to take my favorite tea and will return to your website. Btw, I recommend to everybody this tea http://www.iherb.com/Yogi-Tea-Kava-Stress-Relief-Caffeine-Free-16-Tea-Bags-1-27-oz-36-g/5473?at=0
It helps to concentrate and gives me power. You can use this code YAB426 for discount.

Thanks for the wonderful website!