Thursday, May 20, 2010

Rasa Susah Idup kat Tempat Orang

Pagi yang sunyi, ada sorang empuan dara dari Malaysia tok tengah bersedih kat dalam bilit sementara kat University nya. Nama nya Ms D. Nya bersedih sebab nya belum dapad carik bilit yang selesa pakei nya stay sepanjang tempoh nya molah kuliah kat University. Nya cuma ada beberapa jam gi sebelum diarahkan kluar. Mok nangis dah chukup puas nya nangis malam sebelumnya. Udah kering aik mata nya ngenang nasib ya di perantaun urang tok. Agi teringat 5ari yang lepas, nya kat KL. Tang sayu aja ati nya eh........

Udah abis exam English pagi ya, Ms D udah sik tau gi apa yang nya patut polah. Balik ke bilit tumpangan nya, nya trus bingung & sik lalu makan. Dibuka nya laptop nya & trus nangga gmail account nya, tiba2 nya menjerit kegembiraan. Nya termancha email dari Dr. ED yang tengah mencarik nya. Alu tek nya bercall lah Dr. ED tok & madah masalah nya. Lak ya, Dr. ED cadangkan nya stay dolok kat rumah Bapa Enggang nya sampai dapad bilit kedirik...Gaga lah ati nya dengar cadangan ya. Berpindah lah Ms D tek ke rumah tumpangan baru nya....

Sik lama duduk kat rumah Bapa Enggang, nya dapad bilit kat Kampus Seberang Bahagian Terang ..kacak nang kacak lah & ada bilit aik kerdirik, dapur, perabot lengkap semua termasuk washing machine & dryer. Bukan main HEPI Ms D...tapi kegembiraan nya sekejap ja!!!

Pas 3bulan tinggal ciya, Ms D ada konflik ngan miak empuan Latini tok....Nya sik polah bising gilak kat dapur time miak empuan ya tido...Apa kenak sik boleh buat bising?? Alasan telinga nya SENSITIP. Sik tahan ngan bunyi bising & nya sik akan dapad tido pun. Ms D mula2 nrima aja permintaan miak empuan songeh ya. Tapi lama kelamaan nya sik tahan gilak nurut perintah empuan ya. 12am-8am nang time orang tido ba. Sik lah orang mok polah bising time orang tengah bermimpi koh. Tapi, mun dah lepas dari time ya, & miak empuan ya belum gi bangun tido, perlukah di ikut gilak permintaan nya sik boleh polah bising gilak kat dapur. Masalah ngan miak empuan tok, nya slalu balit rumah lambat mun ya gi clubbing malam Jumaat. Balik pun pukul 4am kedak ya. Nang tau2 aja lah mun balit lambat, lambat tido jua tambah gi minum aik Heng-heng ya. Jadi tek empuan songeh ya akan tido lebih dari pkl 12pm. Paham2 aja lah, mun Ms D mok polah sarapan pagi & masak tengah ari, nang berbising lah di dapur nun ya. Mun dah bising alu lah empuan songeh ya terbangun. Time ya buka pintu, adoi muka masam alu kedak cuka, trus nya madah nya sik dapad tido sebab bising gilak. Elo dah mok tengah ari ya. Orang mok makan kah mok polah apa kah kat dapur suka ati lah. Dah nama kongsi apartment. Jangan ingat diri aja mok nyaman tido. Pikir lah ngan orang lain yang perlu mok makan jua....

Banyak kali jua Ms D kenak tegur oleh miak empuan songeh ya sebab polah bising di dapur time ya tido. Ada ari ya, pukul 10am lebih kedak ya, Ms D mok masak untuk makan tengah ari. Tengah ya prepare makanan ya, tiba2 miak empuan ya buka pintu nanya agi lamak kah aku polah kerja ku kat dapur sebab ya mok nyambung balit tido ya!!!

Empuan Songeh: Agi lama kah ko di dapur nun. Ku mok tido ba. Laju gi polah kerja ko nun.
Ms D : Apa??
Empuan Songeh: Berapa minit gi ko mok nyiapkan kerja ko nun? Ko polah bising gilak. Ku sik dapad tido tok.
Ms D: Aih...tok dah mok dekat pkl 11am. Ku mok masak makan tengah ari tok. Lama nya aku sik tau lah. (Jawab ngan nada manaz sikit!!! Sakit ati dengar songeh bodoh empuan nya)

Ms D berjawab kedak ya, alu dihempas ya pintu bilit tido ya. Ms D nang dah benar2 manaz jua ngan empuan ya, alu ditinggalkan semua daging & sayur atas sink aja. Nang sik ada mood Ms D udah ngan perangai kurang ajar empuan Latini ya. Dah 2kali ya dipolah kedak ya. Orang lapar kah dahaga sik ada ya mok tau. Ya nama nya bersikap penting kan diri sendiri. Ms D rasa kedak neraka ja tinggal dalam apartment ya, & tambah2 gi ngan empuan kurang ajar ya!!! Banyak kali lah sidak 2 berbalah. Makanan Ms D pun nya sik suka cium, bau gilak dipadah ya. Kechik ati Ms D ngan comment empuan ya...Ms D cuba bersabar ja sampai nya dah mok pulang ke kampung nya time summer. Dalam time nya agi kat apartment ya, nya sik mok gago gilak pasal apa2 kerosakkan kat apartment ya. Ms D biarkan empuan ya gi complaint mun ada kerosakkan. Nya berpura2 ja bait ngan miak Latini ya.

Minggu terakhir Ms D kat apartment ya, empuan songeh ya buat permintaan yang paling teruk Ms D pernah dapad. Nya dimintak iboh polah bising gilak kat dapur sebab kawan nya tengah tido. Time ya dah pukul 5pm lebih kedak ya. Manaz benar Ms D dipolah kedak ya. Nya rasa diri nya adalah orang asing kat apartment ya sendiri, sedangkan kawan nya cuma menumpang yang sik bayar apa2 pun. Nya disuruh iboh masak dolok & nunggu kawan ya dah bangun baru nya nunggah Ms D nyambung kerja ya. NANG KURANG AJAR EMPUAN SONGEH ya eh!!! Ms D crita pasal empuan ya ngan Prof ya, alu manaz jua Prof ya dengar. Mok melawan balit dah sik lalu gilak Ms D udah. Nya cuma balaz dengan ngan masak masakan yang berbau sedap bagi nya tapi sik sedap bau bagi empuan ya. Nya polah balasan ya selama 3ari berturut. Tiga ari ya jua ya berspray bilit tamu & pasang lilin wangi!!! Kawan-kawan nya yang menumpang kat ciya pun sik tahan jua ngan masakan Ms D ya.

Pada hari terakhir, Ms D mok polah PROJEK BELACAN BAWANG GORENG pakei mok ngajar miak Latini ya. Tapi sik jadi jua sebab ngenang agi ngan sorang ex-housemate. Jadi na tek, nya nulis surat LEPAS GERAM nya ngan empuan Latini ya. Abis semua ketidak puasan ati ya ditulis kat dalam surat ya! Ada sampai menangis nya nulis sebab ngenang diri nya di buli kedak ya. Pas nya nulis, baru ya rasa lega lah sebab nya dah polah apa yang nya patut. Tapi Ms D nang akan tau jua, belum abis surat nya dibaca, empuan ya akan buang aja sebab geram ati gilak dipadah TERLALU PENTINGKAN DIRI SENDIRI & SIK MOK CUBA BERADAPTASI NGAN BUNYI BISING TIME TIDO. Ms D dah meri amaran awal ngan miak yang akan nyewa bilit ya. Nang miak baru ya terkejut jua dengar tapi Ms D beri nasihat mun miak Latini ya negur nya sebab alasan yang sik munasabah, nya patut abaikan aja atau berjawab balik ngan miak Latini ya.

8 bulan diam ngan orang yang suka pentingkan diri sendiri nang susah. Ms D cuba tau bersabar ja & belajar dari pengalaman pahit ya. Bukan semua orang yang dikenal nya boleh diembak kawan. Mok carik kawan sama palak nang benar2 susah! Tapi Ms D berkenalan ngan 2orang empuan cina yang bait ngan sama palak ngan ya. Time nya mok carik apartment lain, sidak2 ya jua nolong carikan. Pasal apartment ya, Ms D dah sik larat gi mok stay ciya. Tiap2 bulan kenak bayar $530. Nang sewa bilit ya dah dikira mahal bagi Ms D. Lagi pun contract stay kat apartment ya nang sik berbaloi pun. Nya kenak bayar sewa 2bulan walaupun nya sik stay ciya agi. Terpaksa nya carik orang yang mok sewa bilit nya tok. Nang ya rugi besar sebab nya ilang separuh dari harga sewa bilit ya tek. Ms D belajar sigi perkara dalam tok, nya sik akan carik rumah sewa mun contract ya sik flexible. Pengalaman dalam idup merik Ms D satu pendidikan yang berguna untuk nya.

Abis dah crita aku tok eh pasal Ms D. Nang susah jua tinggal kat tempat orang ba. Banyak masalah2 yang perlu dihadapi. Tapi iboh lah mudah berputus asa mun sik dapad benda yang kita mauk ba. Mun idup ngan orang lain, cuba lah belajar mok adapt. Mun sik nang akan jadi masalah kedak crita Ms D ngan teman serumah nya. Sigi gi, polah ulang kaji dolok sebelum mok sewa apartment. Carik apartment ngikut kesesuain dirik empu. Bukan carik kerana mok selesa & mok ada bilit mandi sendiri aja. Banyak faktor2 mok dipertimbangkan. Memang susah jadi student kat overseas nun. Tapi kesabaran perlu ada mun mok survive kat tempat orang.


4 comments:

AmirFX said...

Ms D ya ktk kah?! haha.. Nway, sabr jak lah.. Org sekda kesedaran sivik nang cemya... Coba ktk ajarnya fizik... eh sivik..

reeyau said...

nang susah duduk negara orang. aku citok susah juak.. mentang2 org asia, dipolah omputih sukati. sakit da juak mikir.

KRISTIANNE WYNONA said...

memang pelik la pempuan ya...org mok masak pun nya suruh diam...susah2..

Globalized Dayung said...

Hahaha...biasalah ya..nang kedak ya!! Mana2 tempat sama ja. Mesti ada orang sik senang ati ngan kita tok..manusia pelbagai ragam ba!!! Huhuhuhu